Företagslån utan UC

Letar du företagslån utan UC? De flesta som lånar har full förståelse för att en långivare alltid måste kunna göra en noggrann kreditprövning innan de beviljar ett nytt företagslån. Det är dock många företagare som gärna ser att denna upplysning görs hos ett annat kreditupplysningsföretag än UC, särskilt om lånet inte är så stort. Därför har det på senare år blivit allt mer vanligt att banker och kreditföretag erbjuder smidiga företagslån utan UC.

Froda Företagslån

Vad är UC?

UC är en förkortning som står för Upplysningscentralen. Detta är idag Sveriges största kreditupplysningsföretag och ägs till stor del av de svenska storbankerna (Swedbank, Nordea, Handelsbanken, SEB m.fl.).

Ett vanligt missförstånd är att "lån utan UC" skulle betyda att det inte görs någon som helst kreditupplysning, vilket inte alls stämmer. Enligt svensk lag är alla långivare skyldiga att göra en kreditprövning innan de beviljar ett lån, detta för att säkerställa att en låntagare inte försätter sig i överskuld.

Med andra ord - när du ser frasen lån utan UC betyder det bara att upplysningen görs hos ett annat företag än UC, det kan vara exempelvis Creditsafe, vilket har sina fördelar (läs mer om detta nedan).

Kreditupplysningar hos UC kan minska chansen för företagslån

Varje gång det görs en ny UC sparas info om detta i ett register. När en bank eller annan långivare gör en UC kan de kolla om några tidigare sådana gjorts (en kreditupplysning som gjorts hos UC sparas i 12 månader).

Har man samlat på sig flera upplysningar under en relativt kort period kan detta skicka signaler om att man har, eller åtminstone försöker skaffa, flera lån hos olika långivare. Det är vanligt med en viss fördröjning från det att en upplysning registrerats till det att ett lån eller en kredit syns i en kreditupplysning.

Detta gör att en långivare inte kan vara helt säker på att en potentiell låntagare med flera upplysningar under en kort period inte även tecknat lån hos andra långivare. Många registrerade kreditupplysningar hos UC kan alltså minska dina chanser att få ett företagslån beviljat.